SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)


  • Estetik burun ameliyatı kolay bir cerrahi midir?
  • Estetik burun ameliyatında bir yaş sınırı var mı?
  • Adet görüyor olmak ameliyat olmaya mani midir?
  • Sigara ameliyatı etkiler mi?
  • Burnum akıyor nezleyim galiba. Ameliyatımı ertelemeli miyim?
  • Ameliyattan önce aç kalacak mıyım?
  • Genel anestezi mi lokal anestezi mi?
  • Refakatçi ihtiyacım olacak mı?
  • Estetik burun ameliyatından sonra hastanede kalmalı mıyım?
Bu soruya hem evet hem de hayır şeklinde cevap verebiliriz. Hasta açısından ele alırsak ameliyat sırasında ve ameliyattan sonraki dönemde hasta çok fazla sıkıntı çekmez. Ameliyat genelde 1-2 saat sürer, çok uzun bir ameliyat değildir. Başka cerrahilere kıyasla hayati açıdan çok riskli bir ameliyatta sayılmaz. Estetik cerrah açısından ise estetik burun ameliyatı yüksek derecede dikkat, deneyim ve maharet isteyen zor ameliyatlardan biridir. Her estetik cerrah rinoplasti yapabilir ama sonuçlar her zaman istendiği gibi olmaz. Burada hastaya ait faktörler de işin içine girer. Her burun insandan insana farklıdır. Özellikle burun ucu etli olan burunlar cerrahiyi zorlaştırır. Revizyon rinoplastiler (sekonder rinoplasi) tüm anatomik yapılar bozulduğu ve burun içinde yoğun nedbe dokusu oluştuğundan özellikle zor cerrahilerdir.

Önemli not: Estetik cerrahların çoğu özellikle başkaları tarafından yapılan estetik burun ameliyatlarının revizyon cerrahisini yapmak istemez. Burada cerrahinin zorluğu kadar doğacak olumsuz bir sonucun ilk ameliyatı unutturup tüm sorumluluğu sekonder cerrahiyi yapan cerraha mal edilme ihtimali de önemli rol oynar.
Bu ameliyat için üst yaş sınırı yoktur. (hastanın genel anestezi almasına mani olacak genel sağlık problemi olmadığı sürece) Potansiyel bir hasta, aynı zamanda, fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı,  komplikasyonların farkında ve gerçekçi hedefleri ve beklentileri olan biri olmalıdır. Son yıllarda burun gelişmesi yaşının aşağı çekilmesiyle 15-16 yaşından itibaren estetik burun ameliyatı yapılabilse de, kişinin psikolojik gelişmesi hedef alınarak estetik burun ameliyatının 17-18 yaşından itibaren yapılması daha uygun olur.
Genellikle adet sürecinin bitmesi beklense de bayanların adetli iken bu ameliyatı olmasında bir sakınca yoktur.
Sigara yara iyileşmesini olumsuz etkiler. Sadece estetik burun ameliyatında değil her türlü cerrahi müdahalede olumsuz etkileri vardır. Hasta bir de genel anestezi alıyor ise ameliyat sonrası konfor (öksürme, boğazda iritasyon) sigara içenlerde olumsuz etkilenir. Bu nedenle ameliyat öncesi son 1 hafta hiç olmazsa içilen sigara sayısının günlük 5 adedi geçmemesi gerekir. Ameliyat sonrası da bir dönem kullanılmaması önerilir.
Önce doktorunuza danışın. Ama genelde soğuk algınlığı, grip gibi basit üst solunum yolu hastalıkları bile ameliyat olmanıza engel teşkil eder. İyileştikten sonra ameliyat olmanız uygun olur.
Ameliyat olacağınız gün gece 24.00 ten sonra bir şey yiyip içmemeniz gerekir. Sanki oruç tutuyormuş gibi ameliyata aç gelmeniz gerekmektedir. Eğer gün içinde öğleden sonra veya akşam ameliyat olacaksanız 6 saatlik açlık süresi yeterlidir.
Doç. Dr. Gürcan aslan estetik burun ameliyatlarını genel anestezi altında yapmaktadır. Teorik olarak bu ameliyatlar lokal anestezi ile yapılabilse de hastanın sağlığı izin verdiği sürece hem hasta hem de cerrah konforu açısından genel anestezi tercih edilir. Genel anestezi günümüzde oldukça güvenlidir. Hasta önce ameliyat salonuna alınır ve anestezi doktoru tarafından son bir muayeneden geçirilir. Ameliyat masasına hasta rahat bir pozisyonda yatırılır. Ameliyathaneler genellikle ısısı belli derecelerde tutulan yaz kış aynı sıcaklığın sağlandığı yerlerdir.

⦁ Anestezi doktoru tarafından sol kolunuza serum takılır.

⦁ Kalp atımlarını sağlıklı ölçmek için elektrotlar gövdenize yapıştırılır.

⦁ Kolunuza tansiyon aleti takılır

⦁ Tüm fonksiyonlarınız gelişmiş monitörler sayesinde anestezi doktorunun kontrolündedir.

⦁ Sizi uyutmak için yapılacak iğneler daha önce kolunuza takılan damar yolu sayesinde yapılır dolayısıyla ek bir iğne acısı hissetmezsiniz.

⦁ Hasta uyuduktan sonra önce maske yardımıyla daha sonra soluk borusuna konulacak bir tüp yardımıyla anestezi gazları ve oksijen hastaya solutulur.
Ameliyat olduğunuz gün en azından buz uygulamasını düzgün yapabilmek için yardıma ihtiyacınız olacaktır.
Rinoplastiden sonra genellikle hastalarımı genel anestezi almaları dolayısıyla ameliyat gününün gecesi hastanede tutmaktayım. Eğer hasta sabah ameliyat olmuşsa akşamüzeri rahatlıkla çıkıp kendi ev ortamında geceyi geçirebilmektedir. Bu hastanın nereyi tercih edeceği ile ilgilidir.