BURUN TIKANIKLIĞI AMELİYATI (SEPTORINOPLASTY)


Bu ameliyat estetik burun ameliyatı ile beraber yapılabilir. Ameliyat gerektiren burun tıkanıklığı genellikle her iki burun deliğini ve burun boşluklarını birbirinden ayıran (septum) dediğimiz bölmenin eğriliği ve nefes yollarını tıkamasıyla oluşur. Septum kıkırdak ve kemikten oluşur. Çarpma, darbeler veya yapısal olarak eğilip bükülen septum S, C şeklinde kıvrılır ve normalde olması gereken orta hattan uzaklaşır. Bazı durumlarda bu eğrilik o kadar şiddetlidir ki septum L görüntüsü alır kıkırdak kırılır üst üste biner. Bazen de burun deliklerinden birinden rahatlıkla görülebilen eğrilik olarak ortaya çıkar. Bu duruma septum deviasyonu deniliyor. Çoğu insanda ufak tefek eğrilikler olsa da bu bir rahatsızlık vermez, nefes almayı zorlaştırmaz.



Septumun eğrilmesi bazen sadece hava yolunu daraltmaz aynı zamanda dışarıdan da görülen burun sırtı ve ucunda eğriliklere neden olur. Kısacası iyi nefes alamayan burunda estetik problemlerde mevcuttur. Dolayısıyla estetik görünüm ve fonksiyon beraber ele alınmalı her ikisi de aynı anda düzeltilmelidir.



Septum eğriliğini net görmenin en iyi yollarından bir tanesi Bilgisayarlı tomografi (BT) çektirmektir. Septum eğrilikleri doğuştan olabileceği gibi, sonradan da meydana gelebilir. Estetik burun ameliyatları sırasında septumda oluşan bu eğrilikler rahatlıkla düzeltilir. Burun tıkanıklığına ve rahat nefes alamamaya bazen burun kıkırdaklarının yassılaşması ve hava yolundaki açıyı ve açıklığı azaltması neden olur.



Estetik burun ameliyatı ve burun tıkanıklığı ameliyatı (septorinoplasti) ile bu durumun da düzeltilmesi mümkündür. Burun tıkanıklığı ameliyatında septum kıkırdak ve kemik parçalarının havayolunu tıkayan kısımları çıkarılır. Burun tıkanıklığının diğer bir sebebi de konka hipertrofisi dediğimiz nefes aldığımızda burundan geçen havayı ısıtan ve nemlendiren oluşumların büyümesi ve burun pasajını tıkamasıdır. Halk arasında burnumda et var şeklinde adlandırılır. Septum (orta bölme) eğriliklerinde, infeksiyonlarda ve sinüzit gibi durumlarda konka büyüyebilir ve havayolunu tıkayabilir. Bu tıkanıklığa daha çok raf gibi üst üste bulunan konkalardan en alttaki neden olur. Bu gibi durumlarda konka radyofrekans yöntemiyle ya da bir kısmı cerrahi olarak alınarak küçültülür. Bazen orta burun bölmesindeki eğrilik düzeltildiğinde konkalar kendiliğinden de normal pozisyon ve büyüklüklerini alırlar.



Burun Tıkanıklığı Ameliyatında Ne Yapılır?



Burun deliklerinin içinden yapılan kesilerle girilerek tıkanıklığa neden olan orta bölme (septum) normal yerine taşınır, daralan nefes alma yolları genişletilir.



Burun Tıkanıklığı (septorinoplasti, septoplasti) Ameliyatından Sonra Görülen Yan Etkiler Nelerdir?



Bir miktar morarma ve şişlik oluşur. Kanama görülebilir.



Ne Zaman İşime Dönebilirim?



Ameliyatın ertesi günü hasta normal gündelik işlerini yapabilir ağır işleri yapması 1 hafta sonra mümkündür.