Estetik burun ameliyatı gerçekten de estetik ve plastik cerrahinin zor ameliyatlarındandır. Zorluğu sadece tekniğinde ve yoğun tecrübe gereksiniminden değil aynı zamanda yaptığımız işlemin sadece bir heykel yontma işi olmamasından, hastaya ait birçok faktörün ( yara iyileşmesi, yaş, burun derisi kalınlığı vs. gibi ) işin işine girmesindendir. Tüm bu hastaya ait faktörler ameliyatı kolaylaştırabilir veya zorlaştırır.
Burun ve Yüz Estetiği Yüzyıllar içinde, güzel ve çekici olarak kabul edilen burun tipi değiştiyse de günümüzde birçok toplum tarafından kabul edilen güzellik normlarına göre güzel bir burnun belli kriterleri vardır. Burun hem yüzle orantılı olmalı hem de kendi içinde orantılı olmalıdır.
Altın Oran (Golden Ratio) Genel kural olarak burun yüksekliği yüzümüzün 3 eşit parçasının ortadaki bölümünü oluşturur. Bu bölge yüze bakıldığı zaman en göze çarpan bölgedir. Bu nedenle de burun cerrahisi iyi yapılmışsa kişinin görünümünü önemli miktarlarda olumlu olarak etkiler. İyi yapılan bir burunda karşıdan bakıldığında burun deliklerinin taa içleri görülmez, burun ucu doğaldır kıkırdaklar yerli yerindedir, burun ucu mandalla sıkıştırılıpta bırakılmış gibi değildir. Yan görüntülerde her iki burun deliği arasındaki kolumella dediğimiz cilt bölgesi ne aşağılara çok sarkmış nede yukarı doğru hiç görünmez bir hal almamış olmalıdır. Bence en önemlisi de sizi sonradan tanıyan kişilerin burun ameliyatı olduğunuzu anlamayacakları kadar doğal abartısız bir burun yapabilmektir. İdeal erkek burunu ve ideal kadın burunu oldukça farklıdır. Bu kriterler yüz yapılarındaki belli oranlar olduğu gibi, kadınlarda daha küçük ve hafif kalkık ve burun köprüsü kavisli burun, erkeklerde daha düz, burun köprüsü yüksekliği daha fazla, sert ve erkeksi görünümlü burun tipidir. Burun hem dikey hem de yatay boyut ve oran açısından yüze hoş oturmalıdır. Güzellik kişiden kişiye değişir. Burada kişinin istekleri ve bunların ne kadarının gerçekçi ve yapılabilir olduğu deneyimli Estetik ve Plastik cerrah tarafından değerlendirilir. Sonuçta çeşitli açılarda çekilen resimlerle hasta ve cerrah bir burun şekli üzerinde karar verir. Tüm bunlar cerrahi sırasında yapılırken nefes almayı düzenleyici ve kolaylaştırıcı işlemler de yapılmalıdır. Burun, bir solunum organıdır. Rinoplasti sırasında burun hava yolu korunmuş olmalıdır. Estetik burun ameliyatı sırasında burna hava akışı sağlayan iki yapı dış nazal valv ve iç nazal valv korunmalı gerekiyorsa da bu bölümler restore edilmelidir. Dış nazal valv aslında burun deliğini oluşturan yapılardan oluşur. İç nazal valv ise burnun orta hat kıkırdağı(septum) ile üst lateral kıkırdaklar arasındaki açılı yapılanmadır. Estetik burun cerrahisi için başvuran hastaların bir bölümünde burun içerisinde de hava yoluyla ilgili çeşitli problemler mevcuttur. Bunların en sık görüleni burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki (septum kemik ve kıkırdaktan oluşur) deviasyon denilen eğriliklerdir. Estetik burun cerrahisi sırasında havayoluyla ilgili tüm problemler de giderilmeye çalışılır. İdeal olan estetik görünümü ve fonksiyonu beraber ele almaktır.
Rinoplasti Türleri ve Teknikleri Aslında estetik burun ameliyatı (rinoplasti) genel olarak iki teknikle yapılır. Bunlar Açık rinoplasti ve Kapalı rinoplastidir. İki tekniğin de birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Hangi tekniğin sizin burnunuz için uygun olacağına estetik cerrahınız karar verecektir. Bahsedilen iki ana teknikle beraber Estetik burun ameliyatında burnu şekillendirmek için kullanılan teknikler şu şekilde sıralanabilir.
Estetik Burun Ameliyatında Nerelere Müdahale Edilir? Burun belki yüzün en karmaşık anatomik yapılarından biridir. Burun ifadeyi etkileyen hem estetik hem de işlevsel önemi olan özel bir organdır. Burunun, estetik görünümü yanında solunum fonksiyonları da çok önemlidir. Burun yapı fonksiyon ve anatomisi oldukça karışıktır. Burun kemik, kıkırdak, yumuşak doku, deri örtüsünden oluşur. Burada sadece temel anatomik yapılardan bahsedilmiştir.
Estetik Burun Ameliyatı Sonuçları Genellikle ameliyattan sonraki 1 ay içinde şişlikler minimale iner. 1-2 ay içinde hemen hemen ameliyat olduğunuz anlaşılmayacak kadar burnunuzun şişliği geçer. Ama burundaki şişliklerin tamamen geçmesi ve burnun son halini alması 6 ay ila 1 yılı bulur. Bu nedenle sabırlı olmak gerekir ve Revizyon rinoplasti düşünmeden önce en az 6 ay beklemek gerekmektedir.